Een professioneel antwoord - de werkplaten

Jouw zorg is mijn zorg

Regels zijn er niet voor niets. Toch kunnen ze behoorlijk in de weg zitten. Welke zorg zit er achter de regel? En als je daar nu eens echt jouw zorg van maakt - kun je dan een oplossing vinden die misschien niet de regel volgt, maar wel echt die zorg serieus neemt? Probeer het eens!

Reflexherkenning

Door de loop der jaren ontwikkelt ieder van ons natuurlijk allerlei patronen. Om vrij en professioneel te kunnen handelen is het slim om die zo nu en dan eens met elkaar te bespreken. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met regels of werkwijzen die niet aansluiten bij wat er in de praktijk nodig is?

Invloed op de controledrift van de ander

We kunnen klagen over de controledrift van de ander. Maar we kunnen ook op zoek gaan naar een manier om die te veranderen... Wat in jouw gedrag geeft de ander minder of juist meer aanleiding om te willen controleren? En hoe kunnen we daar invloed op uitoefenen?

Samen verantwoordelijk voor allebei

We komen in organisaties snel tegenover elkaar te staan, omdat we allebei verantwoordelijk lijken te zijn voor ons eigen deel. Zo is de één van de inhoud en de ander van het geld. Wat staat er nog meer tegenover elkaar? En hoe zou je dat anders kunnen bekijken?

Reflectie op je eigen controledrift

Als jij eens eerlijk naar jezelf kijkt - waar voed jij dan de controledrift in de organisatie? En kun je invoelen wat dat met de ander doet? Welke conclusies trek jij daar uit?