Werkpakket 18 - Over moeten en willen

Soms lijkt ons werk vooral te bestaan uit allerlei dingen die we moeten. Daardoor vergeten we wel eens wat we zelf werkelijk willen, belangrijk vinden, steeds beter in willen worden. Dat is zonder, want juist in dat willen zit een belangrijke sleutel tot kwaliteit. Zeker als we steeds met unieke mensen in unieke situaties werken en de bedoeling steeds leidend willen laten zijn. Hoe komen we nu weer terug van moeten naar willen?

Hieronder vind je op volgorde van boven naar beneden: 

  • Het animatiefilmpje: Over moeten en willen
  • Vier werkplaten om samen de verdieping in te zoeken
  • Tien denk- en doekaartjes om zelf mee aan de slag te gaan

Animatiefilmpje

Wachtwoord: HxtU72d 

Elders afspelen: https://vimeo.com/914415407

Werkplaten

Agenda

Hoe ziet je agenda eruit? Zit die vol met moeten, of ook met willen? Of juist allebei en hoe is de verdeling?

Met dit werkblad brengen we een dag of week in beeld om op zoek te gaan naar gemiste kansen en alternatieven.

Wat is de start?

'Als we beginnen met moeten willen we niet meer zoveel, als we beginnen met willen moeten we niet meer zoveel.' Dat is de tegelwijsheid van dit filmpje. Daarmee gaan we met deze werkplaat aan de slag. We gaan beiden eens proberen. Voor een functie, een team, een project.

Wie kan je helpen?

Leidinggevenden, stafafdelingen, inspectie, allemaal mensen van wie je iets lijkt te moeten. Maar stel nu dat het ons lukt die omgeving als hulpbronnen te zien voor iets dat je zelf wilt? Kunnen we die denkslag werkelijk maken en voelen?

Vul de cirkels!

Welke activiteiten horen voor jou in welke cirkel. Een variant op het werkblad 'agenda'. Hoe ziet de balans er voor jou eruit? En voor je collega? Weet je dat van elkaar?

Wellicht valt er wat te schuiven? Of zelfs te schrappen? Wat is daar voor nodig?

Jij bent een eindbaas

Stel je bent 'eindbaas' en je voelt je integraal verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp. Hoe zou je die verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen? 

En vervolgens, wat moet er dan nog en moet dat dan ook echt. Met deze werkplaat doorloop je de stappen in het filmpje om zoveel mogelijk bij het echte willen te blijven.

Denk- en doekaartjes