Over moeten en willen - de werkplaten

Agenda

Hoe ziet je agenda eruit? Zit die vol met moeten, of ook met willen? Of juist allebei en hoe is de verdeling?

Met dit werkblad brengen we een dag of week in beeld om op zoek te gaan naar gemiste kansen en alternatieven.

Wat is de start?

'Als we beginnen met moeten willen we niet meer zoveel, als we beginnen met willen moeten we niet meer zoveel.' Dat is de tegelwijsheid van dit filmpje. Daarmee gaan we met deze werkplaat aan de slag. We gaan beiden eens proberen. Voor een functie, een team, een project.

Wie kan je helpen?

Leidinggevenden, stafafdelingen, inspectie, allemaal mensen van wie je iets lijkt te moeten. Maar stel nu dat het ons lukt die omgeving als hulpbronnen te zien voor iets dat je zelf wilt? Kunnen we die denkslag werkelijk maken en voelen?

Vul de cirkels!

Welke activiteiten horen voor jou in welke cirkel. Een variant op het werkblad 'agenda'. Hoe ziet de balans er voor jou eruit? En voor je collega? Weet je dat van elkaar?

Wellicht valt er wat te schuiven? Of zelfs te schrappen? Wat is daar voor nodig?

Jij bent een eindbaas

Stel je bent 'eindbaas' en je voelt je integraal verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp. Hoe zou je die verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen? 

En vervolgens, wat moet er dan nog en moet dat dan ook echt. Met deze werkplaat doorloop je de stappen in het filmpje om zoveel mogelijk bij het echte willen te blijven.