Beste ARIA collega,
Op deze pagina’s vind je alle informatie om aan de slag te gaan met ‘werken vanuit de bedoeling’.
Het wijst zich vanzelf. Bij vragen, opmerkingen, ideeën en suggesties kun je contact zoeken met Suzan.
Beste ARIA collega,
Op deze pagina’s vind je alle informatie om aan de slag te gaan met ‘werken vanuit de bedoeling’.
Het wijst zich vanzelf. Bij vragen, opmerkingen, ideeën en suggesties kun je contact zoeken met Suzan.
De toolkit bestaat uit 9 digitale werkpakketten die allemaal een ander aspect van het werken vanuit de bedoeling belichten. Ieder werkpakket bestaat uit een animatiefilmpje plus:
Kies zelf het werkpakket en voor je aan de slag gaat hebben we twee tips. De eerste tip is om niet te snel teveel materiaal achter elkaar in te zetten. Een werkpakket per maand is al veel kansrijker dan een werkpakket per week. En de tweede tip: durf er ook echt mee te experimenteren in de praktijk! Als jij je niet anders gedraagt verandert je omgeving ook niet! En tot slot: als het leuk is, maakt dat het voor iedereen beter toch?
Hoe je de toolkit kunt inzetten vind je in onderstaande gebruiksaanwijzer.
Iedere organisatie worstelt met de balans tussen ruimte en controle. Maar in een goede sturing gaan ze als vanzelf hand in hand. Hoe gaan jullie daar mee om? In dit filmpje vijf schuifjes om de ruimte mee af te bakenen, met een aantal concrete handvatten en waarschuwingen. Steeds als wij in de praktijk een casus vinden waar het vast loopt en de energie uit loopt, is dit het filmpje dat wij gebruiken om te laten zien hoe dichtbij het alternatief is.
Regels zijn er niet voor niets, daar heb je je als professional toe te verhouden. Ze geven je als het ware een goede hint voor de meest professionele oplossing. Het is daarom niet goed om regels, formats of protocollen te braaf te volgen, maar evenmin is het niet goed ze naast je neer te leggen. Wat is het professionele antwoord op regels? En hoe zorg je ervoor dat je niet vanuit regels naar de praktijk kijkt, maar vanuit de praktijk naar regels?
De manier waarop we kwaliteit in organisaties proberen te borgen heeft veel 'moeten' in zich gekregen. Terwijl iedereen voelt hoe veel krachtiger 'willen' eigenlijk is. Net als 'Hoort het of helpt het?' is dit een werkpakket dat heel basaal inspeelt op een klein maar superwezenlijk mechanisme dat iedereen zal herkennen. En dat tegelijkertijd een enorme hefboom kan geven in het anders kijken naar sturing en control.
Anders verantwoorden is ook één van de thema's waar haast iedere organisatie mee aan de gang zal moeten. Simpelweg omdat er nu een mismatch is tussen waar we op zeggen te sturen: klantgericht en eigenaarschap laag beleggen en hoe de verantwoording is geregeld: hou je aan regels en haal de doorlooptijden en aantallen. Met dit werkpakket word je uitgenodigd het verhaal aan de voorkant en de verantwoording aan de achterkant bij elkaar te brengen.